Huurdersland heeft voor Pactum Jeugd-en opvoedhulp

  • Een nieuw, moderner pand gevonden, in samenwerking met de medewerkers
  • Goede voorwaarden onderhandeld, waaronder een fikse korting én turnkey oplevering
  • Gunstige afspraken gemaakt over de wederoplevering van het oude pand

 

Resumé

De eigenaar van het regiokantoor van Pactum Jeugdzorg in Deventer blijkt weinig toegeeflijk wanneer Huurdersland voor Pactum het huurcontract – in het kader van een verlenging – wil heronderhandelen. In samenwerking met de medewerkers wordt daarom een nieuw, moderner pand geselecteerd dat Pactum tegen gunstige voorwaarden minstens vijf jaar gaat huren. Compleet ingericht naar de wensen van de organisatie, voorgefinancierd door eigenaar en met een flinke huurkorting.

 

Case

Pactum Jeugdzorg is een organisatie voor jeugdhulpverlening, actief in Gelderland en Overijssel. De medewerkers werken samen met gemeenten en lokale en landelijke ketenpartners om kinderen, jongeren en ouders te helpen bij het opgroeien en opvoeden. Dat doen ze zo veel mogelijk in de omgeving van het kind; thuis, op school, in het wijkgebouw. Ook zijn er drie regiokantoren: Arnhem, Harderwijk en Deventer.

 

Het huurcontract van het kantoor in Deventer wordt binnenkort verlengd, een goede gelegenheid om de huurwensen opnieuw in kaart te brengen. In overleg met Pactum stelt Huurdersland een Ruimtelijk Programma van Eisen (RPvE) op. Het lage energielabel, de verouderde toiletten en de flinke huurprijs van het huidige pand sluiten daar niet bij aan, maar de eigenaar lijkt de wensen van Pactum niet serieus te willen nemen. Daarom wordt de afweging gemaakt: verlengen of verhuizen naar een nieuwe locatie met betere voorwaarden.

 

Werkwijze

Op basis van het PvE selecteren we twee alternatieven voor het huidige pand. De medewerkers gaan mee, de locaties bezichtigen. Eén van de locaties is de Hunneperkade 80-94, een fris en modern gebouw van 3915m² waarbij de eigenaar nog zelf een hand komt geven. Hij vindt het belangrijk dat het gebouw netjes is en dat huurders er met plezier verblijven. Het team is erg enthousiast. Nu de medewerkers zien wat mogelijk is, is de keuze unaniem: verhuizen.

 

We onderhandelen een turnkey oplevering van de te huren tweede en derde verdieping met een totale omvang van 988 m². De ruimte – wanden, vloerbedekkingen, ICT-voorzieningen, etc. – wordt volledig aangepast naar de wensen van Pactum,. En omdat veel zorginstellingen vaak maar een paar jaar zekerheid hebben, stellen we het contract zo op, dat Pactum al vanaf het vijfde jaar een eenzijdige flexibele opzegtermijn heeft, de verhuurder kan het contract pas na 10 jaar beëindigen. Ook onderhandelen we een forse korting van de huurprijs uit.

 

Voor een nette en voorspoedige afhandeling van de oude locatie gaan we in gesprek met de eigenaar. In het contract maken we zodanige contractuele afspraken over de wederoplevering dat wordt voorkomen dat de huurder aan het eind van de rit nog met aanzienlijke kosten wordt geconfronteerd. Een punt van discussie, want na langjarig huren betekent opleveren in de originele staat nagenoeg een complete renovatie. We komen overeen dat, het gehuurde in de staat wordt opgeleverd waarin het zich alsdan bevindt inclusief schades voorkomend uit normaal kantoorgebruik zoals koffievlekken, slijtage sporen op de vloerbedekking en gaatjes in de muren.

 

Al binnen 5 maanden na ondertekening van het huurcontract wordt het pand opgeleverd en verhuist Pactum Deventer naar de Hunneperkade. Een frisse start voor het team, die geïnspireerd door de verhuizing naar het nieuwe pand, nog een grote opruimactie organiseerde.