ROZ huurovereenkomst

De ROZ huurovereenkomst is opgesteld door de vereniging Raad voor Onroerende zaken (ROZ). De naam zegt het eigenlijk al: deze raad is er eerst en vooral voor de bedrijfstak onroerend goed. Officieel is de doelstelling van de ROZ: ‘Het gezamenlijk bewaken, bevorderen en verbeteren van het functioneren, de kwaliteit en het aanzien van de bedrijfstak onroerend goed’.

 

Lidmaatschap van de ROZ is dan ook uitsluitend weggelegd voor brancheverenigingen die opkomen voor de eigenaarsbelangen in onroerend goed. Bescherming van de eigenaarsbelangen dus, daar draait het om in de huurovereenkomst van de ROZ. En niet om bescherming van de huurdersbelangen. Sterker nog: u als huurder bent een potentieel risico waartegen de verhuurder in grote mate beschermd moet worden, zo vindt de ROZ.

 

De algemene bepalingen van de ROZ huurovereenkomst bijvoorbeeld bestaan uit 12 pagina’s en 27 artikelen waarmee de wettelijke bepalingen voor de verhuurder volledig zijn weggepoetst. Alle risico’s en financiële consequenties worden met dit huurcontract op het bord van de huurder gelegd. U kunt het vragen aan elke willekeurige vastgoedadviseur, vastgoedadvocaat of huisvestingsconsulent en het antwoord zal hetzelfde zijn: de ROZ is een huurcontract dat je als huurder in de basis niet moet tekenen. Overigens staat het de huurder en verhuurder van een kantoor- of bedrijfsruimte geheel vrij om te bepalen welke artikelen al dan niet aan de huurovereenkomst worden toegevoegd. Door de opzet en standaard invulling van de ROZ huurovereenkomst lijkt het alsof een hoop zaken wettelijk zijn vastgelegd dan wel verplicht worden gesteld, maar dit is slechts uiterlijke schijn.

 

Een overeenkomst kan spreekwoordelijk zelfs op de achterkant van een bierviltje rechtsgeldig tot stand worden gebracht. Houd hier rekening mee als u in onderhandeling bent met de eigenaar over een huurcontract. Elk artikel kan worden geschrapt of aangepast. Lees meer over de nadelen van de ROZ huurovereenkomst voor de zakelijke huurder in ons artikel hierover op de website. Als goed alternatief voor een ROZ huurovereenkomst is er “de model huurovereenkomst Rijksgebouwendienst” in tegenstelling tot de ROZ modellen is dit wel een huurdersvriendelijk contract.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Categorieen: Huren
« Terug