Huurdersland geeft opinie over vastgoedmarkt bij RTL Z

Huurdersland geeft opinie over vastgoedmarkt bij RTL Z

“Vastgoedbeleggingen naderen topniveau 2007”, zo kopte Het Financieele Dagblad gister. 2015 wordt een topjaar voor de vastgoedmarkt en de investeringen bereiken bijna het niveau van voor de crisis. Ook DTZ Zadelhoff geeft in een onderzoeksrapport aan dat het beleggersvertrouwen in de vastgoedmarkt op recordhoogte is.

Jeroen Smit, bedrijfseconoom en journalist, plaatste een kanttekening bij dit positieve bericht. Bij RTL Z nieuws benoemde hij dat dit vooral het verhaal van een aantal winnaars is; mooie, nieuwe projecten waar beleggers, banken en gemeenten in willen duiken. De pijn aan de onderkant van de vastgoedmarkt is echter voelbaar en ieder nieuw gebouw is een ramp voor de vastgoedmarkt. Al vijftien jaar stijgt de leegstand en is momenteel op het hoogste punt ooit. Gemiddeld staat 16,1% van de kantoren leeg, op sommige locaties kan dit zelfs oplopen tot 40%.

Om zijn verhaal kracht bij te zetten, belde Smit met Huurdersland: “Ik heb gebeld met Pim Bettenhaussen, van Huurdersland. Dat zijn jongens die zijn gespecialiseerd in afstoot en heronderhandeling van huurcontracten. Echte specialisten op deze markt”. Pim hield hem een rekensom voor, waarbij de grove schatting is dat ruim 20 miljoen m² leegstaat in plaats van de formele 8 miljoen m² die bekend is. Het gaat om miljarden euro’s aan leegstand.

De conclusie? Het optimistische verhaal dat vastgoedbeleggingen het topniveau van 2007 naderen, klopt, maar geldt slechts voor een klein deel van de markt. Het werkelijke beeld van de kantorenmarkt is vele malen somberder en de leegstand groeit nog steeds.

 

Kijk hier voor het hele interview.