Verbod op tweezijdige courtage? Gewoon een kwestie van kiezen!

Verbod op tweezijdige courtage? Gewoon een kwestie van kiezen!

Wat is dat tweezijdige courtage?

In het vastgoedjournaal van 22 april jongstleden wordt aandacht gegeven aan een persbericht van VBO Makelaar en de NVM. De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen. In het persbericht van vastgoedjournaal wordt melding gemaakt van de strijd tegen onterechte bemiddelingskosten en tweezijdige courtage bij woningverhuur. In het geval van dubbele of tweezijdige courtage proberen makelaars soms van ‘twee walletjes te eten’. Gelukkig zijn deze praktijken volgens de wet bij woningverhuur niet toegestaan. Als de makelaar een bemiddelingsopdracht heeft gekregen van een verhuurder kan hij niet ook nog eens courtage bij de geïnteresseerde huurder in rekening brengen. Dit klinkt heel logisch en hoewel dit voor de woningverhuur gelukkig bij wet verboden is komt een dergelijke praktijk op de zakelijke markt helaas nog veelvuldig voor.

Voorbeeld tweezijdige courtage

In een recent transactiebericht van Vastgoedmarkt wordt melding gemaakt van de verhuur van kantoorruimte in de Piet Hein Buildings aan de Piet Heindkade 61-135 te Amsterdam waarbij JLL de huurder Hay group adviseerde en CBRE de verhuurder. Op het oog iedere partij keurig bijgestaan door zijn eigen onafhankelijke vastgoedadviseur. Tot dat je op de site van JLL onder het kopje aanbod Piet Heinkade 61-135 de zelfde locatie voorbij ziet komen met JLL ineens in de rol als verhurend makelaar en kennelijk met succes getuige het verhuurtransactie bericht op de JJL site. Dan moet je je als huurder toch sterk afvragen of je ´onafhankelijke´ vastgoedadviseur wel echt voor je belangen is opgekomen terwijl hij kennelijk twee heren diende. Het kantoorgebouw Piet Hein Buildings is in 2013 nieuw opgeleverd en ruim 27.000m² groot. De eigenaren verstrekken honderdduizenden euro’s aan courtage aan de makelaarskantoren JLL, CBRE en Cushman die verhuur van deze locatie in gedeelde portefeuille hebben. Het is derhalve niet heel moeilijk voor te stellen wiens belang in deze transactie zwaarder weegt. Helaas is het bij wet nog niet verboden om als vastgoedadviseur op de zakelijke markt van ´twee walletjes te eten´ maar gelukkig staat het je als zakelijk huurder wel vrij om een echt onafhankelijk vastgoedadviseur te kiezen. Huurdersland kent geen gedeelde belangen en opereert enkel en alleen voor de zakelijke huurder. Huurdersland is er voor de huurder, en voor niemand anders.

Heeft u vragen over uw zakelijk huurcontract of wilt u kantoorruimte huren. Neem vrijblijvend contact op met Huurdersland wij helpen u graag.